De 6 beste elektrische bakfietsen voor kinderen | HetKinderHuis (2024)

Bakfietsen vergelijken

Niet meer weg te denken uit het straatbeeld: bakfietsen zijn een ideaal alternatief voor een stadswagen of tweede auto geworden. Zeker elektrische bakfietsen bieden voldoende ondersteuning om vlot twee tot zelfs vier kinderen te vervoeren.

Wat is een bakfiets precies?

Een bakfiets is zoals het woord zegt: een fiets met een bak. De bak zit voor het stuur en kan cargo, honden of kinderen vervoeren. Als het een bakfiets voor kinderen is, dan is er een bankje of zitje waar meestal twee, maar vaak ook drie en soms ook vier kinderen kunnen plaatsnemen. Er is ook nog ruimte om boodschappen of rugzakken te vervoeren.

Er zijn twee soorten bakfietsen: tweewielers of driewielers. Bakfietsen met twee wielen hebben meestal minder ruimte en minder laadcapaciteit, maar zijn wel wendbaarder en iets makkelijker te besturen in bochten. Driewielers kunnen dan weer meer kinderen vervoeren, er is geen standaard nodig en ze voelen stabiel aan tijdens het rijden. Bochtwerk kan wel wat meer oefening vragen.

Een bakfiets is volledig geïntegreerd in het straatbeeld, want het is een praktische, veilige en milieuvriendelijke manier om te fietsen. Het is een perfect alternatief voor een tweede wagen.

Hoe veilig is een bakfiets voor kinderen?

Van alle manieren om kinderen te vervoeren met de fiets, is de bakfiets een van de veiligste opties. Een fietsstoeltje blijkt volgens een onderzoek van de Duitse wegenwacht ADAC het minst veilig te zijn bij een crash tegen een obstakel.

Een fietskar is een stuk veiliger, doordat het dichter bij de grond zit. Bij bakfietsen gaat men van dezelfde redenering uit, maar eigenlijk is er nog weinig onderzoek gedaan naar hoe veilig bakfietsen precies zijn.

Volgens een recenter onderzoek van Test Aankoop zijn een fietskar of fietsstoel dan weer veiliger dan een bakfiets, omdat ze minder ver over het asfalt schuiven bij een ongeluk. Kinderen zouden steviger zitten in een fietsstoel of fietskar. Het is niet duidelijk of er rekening gehouden werd met zichtbaarheid in het verkeer, want dat zou een fietskar dan weer minder veilig maken dan een bakfiets.

Het is wel zo dat een bakfiets, in tegenstelling tot een fietskar, van een steviger materiaal kan worden gemaakt. EPP bijvoorbeeld wordt ook gebruikt voor motorhelmen.

Waar een bakfiets, maar ook fietskar, wel mee te kampen heeft, is kantelgevaar. Een bakfiets is een vrij log ding, dus in bochten en bij verkeersdrempels is het belangrijk dat je rustig fiets. Ook stoepranden zijn te vermijden. Bij normaal gebruik is er weinig kantelgevaar, maar zeker bij tweewielers is ook een gestaag tempo belangrijk om de bakfiets stabiel te houden.

Er zijn een aantal belangrijke elementen die een bakfiets veiliger maken, zoals driepuntsgordels, een dubbele stuurstang, verlichting en een sterke standaard. Niet alle bakfietsen zijn daar standaard mee uitgerust. Zo zijn veiligheidsgordels in bakfietsen niet wettelijk verplicht. Ga dus steeds eens na of de fiets aan je eisen voldoet.

Let er ook op dat er voldoende reflectoren zijn en opteer eventueel voor veiligheidsvlagjes, zo blijf je goed zichtbaar in het verkeer. Ook een fluorescerend hesje en een fietshelm dragen houdt je veiliger.

Hoe gebruik je een bakfiets voor kinderen te vervoeren?

Bakfietsen hebben een bankje of ingebouwd zitje waarop kinderen tot zeven jaar kunnen vervoerd worden. Let goed of er (driepunts)gordels zijn, voor extra veilig gebruik.

Net zoals bij fietsstoelen geldt dat je kind al stevig zelfstandig moet kunnen zitten om met de fiets mee te kunnen. Kan je kind dat nog niet? Dan zijn er drie mogelijkheden om je kind mee te nemen in de bakfiets:

  • Peuterstoel: een soort van fietsstoel dat je kan bevestigen in de bak. Geschikt voor kinderen tussen 9 maanden en 2,5 jaar.
  • Babyschaal: een speciaal voor fietskarren en bakfietsen ontworpen kinderzitje. Meestal gemaakt uit hetzelfde materiaal als fietshelmen en iets compacter dan een autostoel. Geschikt voor kinderen vanaf drie maanden tot ongeveer negen maanden.
  • Autostoel: veel bakfietsen beschikken over een apart accessoire, meestal een drager of adapters, om je autostoel of Maxi-Cosi in de bakfiets te bevestigen. Zeker voor baby’s jonger dan negen maanden is dat een aanrader.

Niet elke bakfiets is standaard uitgerust met adapters of bevestigingen voor een peuterstoel, babyschaal of autostoel, maar de meeste merken beschikken wel over apart verkrijgbare accessoires om de stoeltjes veilig en correct te kunnen vastmaken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bakfiets?

Er zijn ontzettend veel verschillende modellen. Daarom is het aangeraden om een proefrit te maken met enkele types. Ook kan het helpen om een wensenlijstje te maken, want wat wij de beste elektrische bakfiets vinden is daarom nog niet de beste voor jou.Enkele zaken om rekening mee te houden:

Budget

Een elektrische bakfiets kost al snel enkele duizenden euro’s. Is elektrische aandrijving geen must? Dan kan je veel besparen door een gewone bakfiets te kiezen. Bovendien zijn veel accessoires niet inbegrepen, dus heb je ook een autostoeldrager, peuterstoel, regenhoes, bagagedrager, … nodig, dan moet je die ook al in je eindbudget mee calculeren.

Wil je toch een premium model maar heb je het budget niet, bekijk dan ook de tweedehands en refurbished opties. Soms kom je daar plots de bakfiets van je dromen tegen met heel wat afslag. Uiteraard is die dan wel gebruikt.

Onderhoud

Het is aangeraden om een elektrische fiets één à twee keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven door de fietsenmaker. Maar afhankelijk van het type versnellingen en remmen kan meer onderhoud nodig zijn. Heb je zelf geen kaas gegeten van fietsenonderhoud of heb je er helemaal geen zin in? Dan kan het budgetvriendelijker zijn om meteen een onderhoudsvriendelijke bakfiets te kopen dan geld uitgeven aan onderhoud of herstellingen. Hoeveel onderhoud een bepaald model bakfiets nodig heeft, vraag je het best na aan je fietsenspecialist.

Soort motor en remmen

Er zijn veel kwaliteits- en prijsverschillen in het type motor en remsysteem. Een voorwielmotor is meestal goedkoper, stiller en is vaak goed genoeg. Voor een zwaardere bakfiets, in heuvelachtige landschappen of voor gebruik met oudere kinderen is een middenmotor interessanter. Die voelt het meest natuurlijk aan, alsof je benen gewoon sterker zijn, omdat de motor je eigen trapkracht versterkt. Een middenmotor is het meest gangbaar.

Mogelijke accessoires

Een bakfiets is een beetje als een boldercar op een fietes gemonteerd. Je hebt een bak, maar er zijn nog veel opties. Er zijn ontzettend veel accessoires mogelijk, maar niet elke bakfiets is compatibel met elk accessoire. Sommige merken leveren standaard ook een regenhoes bij, andere niet.

De 6 beste elektrische bakfietsen voor kinderen | HetKinderHuis (2024)
Top Articles
Was ist FLAC (Free Lossless Audio Codec)? | Qobuz MAGAZIN
Dateiformat Flac: Was ist das?
Jordanbush Only Fans
Roblox Roguelike
Professor Qwertyson
Google Jobs Denver
Costco The Dalles Or
Www Craigslist Louisville
Gw2 Legendary Amulet
Elden Ring Dex/Int Build
Jessica Renee Johnson Update 2023
Evangeline Downs Racetrack Entries
Job Shop Hearthside Schedule
Gwdonate Org
Dr Manish Patel Mooresville Nc
Harem In Another World F95
List of all the Castle's Secret Stars - Super Mario 64 Guide - IGN
Vanessawest.tripod.com Bundy
Tamilyogi Proxy
Little Caesars 92Nd And Pecos
Diakimeko Leaks
3 2Nd Ave
Encyclopaedia Metallum - WikiMili, The Best Wikipedia Reader
1 Filmy4Wap In
Downtown Dispensary Promo Code
Lilpeachbutt69 Stephanie Chavez
Gt7 Roadster Shop Rampage Engine Swap
Pay Stub Portal
Bridgestone Tire Dealer Near Me
Desales Field Hockey Schedule
Lawrence Ks Police Scanner
United E Gift Card
Www.craigslist.com Syracuse Ny
Deleted app while troubleshooting recent outage, can I get my devices back?
Www Violationinfo Com Login New Orleans
Hannibal Mo Craigslist Pets
Babylon 2022 Showtimes Near Cinemark Downey And Xd
Tokyo Spa Memphis Reviews
Banana Republic Rewards Login
Pensacola Cars Craigslist
Rage Of Harrogath Bugged
How to Quickly Detect GI Stasis in Rabbits (and what to do about it) | The Bunny Lady
Unveiling Gali_gool Leaks: Discoveries And Insights
What to Do at The 2024 Charlotte International Arts Festival | Queen City Nerve
30 Years Of Adonis Eng Sub
Crigslist Tucson
Richard Mccroskey Crime Scene Photos
Runescape Death Guard
Lux Funeral New Braunfels
Cryptoquote Solver For Today
Festival Gas Rewards Log In
Basic requirements | UC Admissions
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6338

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.